Verhalen uit Malawi

Ik ben Malita, 11 jaar en ik woon in Malawi. Mijn vader heeft malaria. Iedere dag zie ik hem zieker worden, ik ben bang voor wat er met hem gaat gebeuren. Mijn ouders kunnen de behandeling namelijk niet betalen.

Een malariabehandeling kost 1500 Malawiaanse Kwacha, dit is ongeveer € 3,00.
Mijn naam is Cornelis. Samen met mijn vriend Peter heb ik van plastic en touw een bal gemaakt. Hier hebben we gezellig mee kunnen voetballen. We hebben schoenen gebruikt om goals te maken.

We maken wel vaker ons eigen speelgoed. Van ijzerdraad maken we bijvoorbeeld een autootje en met een fietswiel en een stok kun je ook heel leuk spelen!

Wat zou u doen, als u naar het ziekenhuis moest en er geen auto, taxi of ambulance beschikbaar was?

De buurvrouw van Elize, 35 jaar, is te ziek om zelf te lopen. Toch neemt Elize haar te voet mee naar het ziekenhuis. Na een paar meter zakt de vrouw in elkaar. Ze is echt te zwak. Uiteindelijk leggen een aantal mannen haar in een kruiwagen en zijn ze een halve dag onderweg geweest naar het ziekenhuis.

Hallo, ik ben Tiwonge samen met mijn pasgeboren zoontje Vincent ga ik iedere maand naar een moeder-kind-groep.Hier krijg ik voorlichting over het moederschap. Onderwerpen die behandeld worden zijn voeding, gezondheidszorg en hygiëne. Ook wordt Vincent gewogen en krijgt hij zijn vaccinaties. Hier ben ik heel blij mee.

Jaarlijks sterven er circa. 43.000 Malawiaanse kinderen onder de 5 jaar door een gebrek aan voorlichtingen en vaccinaties.
Toko, 9 jaar, zit in groep 3 van de basisschool. Hij vindt het heel leuk om naar school te gaan. Hij leert er de Malawiaanse taal, Chitumbuka, maar ook Engels, rekenen en geschiendenis. Hij zit in de klas met heel veel kindjes van 8 tot 15 jaar, met wie hij het heel erg naar zijn zin heeft!

Helaas weet Toko niet of hij nog lang naar school kan blijven gaan. Zijn vader heeft geen werk meer en nu is er geen geld meer om Toko naar school te laten gaan.

Moses, 38 jaar, heeft een moeilijk jaar. Eerst waren de weersomstandigheden veel te droog en daarna in het regenseizoen zijn de gewasssen verloren gegaan met de overstromingen. Soms kan Moses zijn gezin maar 1 maaltijd per 2 dagen voorschotelen. Nu heeft hij geprobeert nog was maïs en bonen te zaden zodat hij hopelijk zijn gezin binnenkort dagelijks 1 maaltijd kan geven.

Heel af-en-toe als er wat meer geld is haalt hij eieren of botervis voor zijn kinderen, dan kunnen ze met z’n allen genieten van dit feestmaal!

Hoe zorg je als 15-jarige wees voor je broertjes en zusjes?

Chimwemwe staat iedere dag om 04.30 uur op, om bier te brouwen. Dit maakt zij van maïsmeel, suiker en alcohol. Het bier verkoopt zij aan de mannen in het dorp. Die lusten dit graag. Ook al weet ze dat dronken mannen voor problemen zorgen. Maar Chimwemwe heeft geen andere keuze.

Op de dagen dat ze te weinig verdient heeft, met het verkopen van bier, gaat ze wel eens met een man naar bed om extra geld te verdienen.

Hoe combineer je het moederschap met werken, als er geen geld is voor een oppas?

Elisabeth, 19 jaar, loopt iedere dag samen met andere vrouwen uit het dorp 5 uur om water te halen. 2,5 uur loopt zij met haar baby op haar rug, via een onbegaanbaar bergpad naar een poeltje om water te halen. Water wat niet eens schoon is en er zitten veel (malaria)muggen bij het water. Vervolgens loopt ze weer 2,5 uur terug. Nog steeds zit kleine Emmaculate op haar rug en heeft ze 50 kilo water op haar hoofd.