Geen categorie

Reis naar Malawi van 15 oktober – 4 november 2018

10/11/2018

Van 15 oktober t/m 4 november 2018 zijn Mariska de Bruijn en Daniëlle Hoefsloot naar het project in Lusangazi, Malawi gegaan. Het is een geweldige leerzame en vruchtbare tijd geweest. Dagelijks hebben we een blog bijgehouden van ons leven en de werkzaamheden daar. Via de link kunt u onze reisverslagen lezen!

Hieronder vind u een korte samenvatting over onze tijd in Malawi en de plannen voor de toekomst.

We hebben aan de Malawiaanse bevolking (in Mzuzu omgeving) laten zien wat we met kinderfysiotherapie doen. De kinderen met een beperking hebben extra aandacht gekregen (hoe met ze te spelen en in welke houding gezeten kan worden tijdens eten), er zijn behandelplannen gemaakt en er is kennis overgebracht aan de personeelsleden van de kliniek. Daarbij is een vervolg plan opgesteld hoe we nu verder gaan de komende tijd. Allereerst moet het gebouw afgerond worden en zullen er speciale stoelen en andere materialen gemaakt worden. Ondertussen zal de behandeling gecontinueerd worden door de personeelsleden in de kliniek. Daniëlle (kinderfysiotherapeut in opleiding) zal als ‘hulplijn’ in Nederland fungeren.

We zijn bij vier Malawiaanse ziekenhuizen wezen kijken naar de kraamafdeling en bij twee ziekenhuizen, ook naar het laboratorium. Al deze informatie was zeer nuttig om in het plan voor het toekomstige ziekenhuis van het Pio Health Center mee te nemen.

Zoals u misschien al gehoord hebt is ons volgende project om een kraamkliniek te bouwen naast Pio Health Center. Deze kliniek is voor veel vrouwen en families een enorme noodzaak en soms ook om leven en dood. Op dit moment beschikt de kliniek nog niet over mogelijkheden om vrouwen te helpen bij de bevalling. Gedurende onze reis zijn de eerste schetsen gemaakt voor de kraamafdeling. Deze worden binnenkort verder uitgewerkt. Het ontwerp is onder andere afhankelijk van de eisen van CHAM (de organisatie waar Capuchin Mission mee samenwerkt). Zij bepalen de eisen waar het ziekenhuis en de bijbehorende afdelingen aan moeten voldoen, om kwaliteit en capaciteit te waarborgen. Door ons bezoek aan andere ziekenhuizen en kraamafdelingen weten we inmiddels wel wat we wel en juist niet willen qua indeling of materiaalkeuze. Meer informatie over dit project volgt binnenkort!

Mariska heeft samen met de personeelsleden overlegd welke materialen er nodig zijn voor het verlenen van eerste hulp. Via contacten in Kenia kunnen we een nieuwe weegschaal, operatie instrumenten, hechtmateriaal, digitale voorhoofd thermometers en een hemoglobine meetapparaat (voor het bepalen van het ijzergehalte in het bloed) voor niet al te veel geld aanschaffen. Zo kan het medisch personeel nog specifieker en sneller, patiënten behandelen in de kliniek.

In de laatste week in Malawi heeft Mariska een kookworkshop gegeven aan vrouwen uit nabij gelegen dorpen. Tijdens deze workshop is het belang van juiste voeding nog eens goed benadrukt. Voor iedereen geldt: elke dag groenten / fruit eten, beperkt gebruik van zout, suiker en gefrituurd eten en niet alleen Nsima; ook al is dit hèt eten in Malawi. Dit geldt tevens ook voor de jonge kinderen, ondervoede kinderen en kinderen met een beperking. Daarnaast is met het ministerie van Gezondheid afgesproken, dat Pio Health Center als erkend distributie centrum is geregistreerd. Dit betekend dat vanaf heden ook bijvoeding verstrekt kan worden aan moeders met ondervoede kinderen (en aan kinderen met een hoog risico op ondervoeding). Er zal meer voorlichtingsmateriaal aangeschaft (in de lokale taal) en ontwikkeld worden, zodat patiënten beter voorgelicht worden. Ook zal er meer met protocollen gewerkt gaan worden. Met name handhygiëne bij het medisch personeel is van groot belang om preventie van ziektes en besmetting te voorkomen. Ook voor het medisch personeel is zeep in het dagelijks gebruik nog niet echt een gewoonte. Het zal dan ook zeker nog tijd kosten voordat dit voor iedereen een gewoonte is geworden.

We zijn er natuurlijk nog niet. Er liggen grote plannen voor ons. Maar ook de kleinere plannen willen we waarmaken. Graag maken we van deze gelegenheid gebruik, om een paar oproepjes te doen en vragen we uw hulp.

We zouden als cadeautje voor het nieuwe jaar zo veel mogelijk zeepjes, tandpasta en tandenborstels naar Malawi willen opsturen, zodat deze kunnen worden uitgegeven. Het begint allemaal bij basishygiëne. Voor veel Malawianen is een eenvoudig stukje zeep al te duur. Het is kiezen tussen eten kopen of zeep aangezien voor veel mensen het dag inkomen niet meer dan €1-€2 is. Immers is het beter om ziektes te voorkomen dan te behandelen. Onze oproep is dan ook: Heb je een zeepje over of vanuit een hotel meegenomen (ongebruikt) dan kan die bij ons worden ingeleverd. Er is al een grote hoeveelheid aan tandpasta gedoneerd, maar meer is altijd welkom!

De voetbalclub waar een van de paters ook in mee voetbalt heeft geen geld voor tenues en voetbalschoenen. Op dit moment kunnen de jongens niet deelnemen aan wedstrijden omdat ze niet over de juiste materialen beschikken. Wekelijks deden Daniëlle en Mariska mee met de pittige voetbaltrainingen. Wat een talent hebben die jongens! Om nu onderscheid te maken tussen de teams draagt de ene helft van het team geen shirt en de andere helft een shirt. Een enkeling kan het zich veroorloven om schoenen aan te schaffen, maar dan wel van plastic. Dit heeft vaak als gevolg dat de schoenen kunnen smelten door de hitte van de zon, waarna ze toch weer besluiten op blote voet te spelen. Graag willen we de mogelijkheid bekijken of we voor dit team voetbaltenues en schoenen kunnen krijgen. Ook hiervoor zijn ideeën altijd welkom.

Om de bouw van het multidisciplinaire centrum af te ronden en de fysiotherapieruimte in te richten hebben we nog 8500 euro nodig. Dit is nog een behoorlijk bedrag maar we hebben goede hoop. Een deel hiervan hopen we bij elkaar te krijgen door het verkopen van Afrikaanse (uit Kenia en Malawi) producten. We hebben nieuwe modellen van tassen, oorbellen, armbanden, kettingen en kerstkaarten. Met sinterklaas en kerst in aantocht zullen we binnenkort op de Facebook pagina en de website de items plaatsen. Misschien leuk voor een cadeautje met sinterklaas of kerst, of in de kerstpakketten van uw medewerkers? 🙂 Daarbij, nog een extra aanbeveling: mocht je online iets bestellen (bv via booking.com, bol.com of wat anders) doe dat dan eerst via http://www.sponsorkliks.nl. Door je bestelling eerst via die site te laten gaan, krijgen wij daar commissie geld over (het kost de consument niks). Zie dit filmpje voor meer verduidelijking.

Mocht u nog meer over onze projecten willen weten of het projectbezoek van Daniëlle en Mariska, neem gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *