Projecten

“onder-de-5 jaar-kliniek” (voor moeders+baby’s)

Live Life Foundation - Nieuws - Moeder-kind zorg

Moeders met kinderen verdienen specialistische voorlichting over hun gezondheid en die van hun kinderen. Pio Health Center organiseert daarom elke twee weken voorlichtingssessies, waarbij ook vaccinaties verstrekt worden. Live Life Foundation maakt dit met donaties mogelijk.

Daarbij trekt elke twee weken de mobiele kliniek van Pio Health Center er op uit naar een nabij gelegen dorp. Deze setting kan vergeleken worden met het Nederlandse consultatiebureau waarbij aandacht wordt gegeven aan de gezondheid van moeders en kinderen. Vrouwen en kinderen worden gedurende deze bijeenkomst voorgelicht over gezonde voeding, borstvoeding, hygiëne en preventie van ziektest. De mobiele kliniek is met name gericht op kinderen tot 5 jaar. Tevens worden lengte en gewicht gemeten en geregistreerd in de gezondheidspaspoorten van de moeder en het kind. Het belangrijkste tijdens deze bijeenkomsten zijn de vaccinaties. Kinderen worden preventief gevaccineerd en vrouwen die eerder nog geen vaccinaties hebben gehad worden alsnog gevaccineerd.

De opkomst is vaak gigantisch; meer van 100 vrouwen per keer. Soms is het een enorme uitdaging om de vrouwen te bereiken tijdens de voorlichting aangezien het voor hen ook een sociale ontmoeting is om gezellig wat bij te kletsen en ervaringen en dagelijkse nieuwtjes uit te wisselen.

 

  • Live Life Foundation - Nieuws - Moeder-kind zorg
    Er is weinig structuur. Moeders en kinderen leveren van tevoren het gezondheidspaspoort van hen zelf en hun kind in waarna ze buiten in grote getale wachten tot ze geroepen worden voor de metingen en nodige vaccinatie(s). Dit gebeurt midden in de groep, privacy is niet echt een begrip in Malawi. Vrouwen ondersteunen elkaar bij de opvoeding van hun kinderen en dus ook bij het geven van de vaccinatie door de baby even vast te houden. Soms wordt iemand toegelachen als de prik pijnlijk is. Er is een hechte band tussen mannen en vrouwen onderling.